5. januar 2012

Ide #9 - Ingen biler i byen

Transportmidler i storbyer skaber store problemer med hensyn til forurening, larm, plads og sikkert mange andre ting jeg ikke aner noget om. En meget let løsning på dette problem ville være at bestemme at der ikke måtte anvendes motoriserede køretøjer, eller køretøjer der anvender fossilt brændstof i byerne fra næste mandag. Det er set i nogen udstrækning i eksempelvis København hvor der var bilfri søndag under oliekrisen i 1970'erne, og i Kina hvor det kun er biler med en bestemt endelse på deres nummerplade der må køre på bestemte dage. Løsningen er dog ret radikal og kan skabe store problemer i forhold beboerne i byerne og 1000 andre ting.

Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg er stor fan af førerløse transportmidler, så jeg tænker straks denne vej. Heathrow lufthavn har for nyligt fået et nyt førerløst transportsystem (http://www.huffingtonpost.co.uk/2011/09/12/heathrow-driverless-pods-_n_958262.html) der erstatter busserne med såkaldte ULTra Pods. For passagererne betyder dette kortere ventetider og mere fleksibel transport, da de ikke behøver at følge en fastlagt rute, men blot kan køre direkte til destinationen.

Hvis man tænker dette koncept op i en større skala begynder det pludselig at blive interessant. Jeg så engang en dokumentar på Discovery Channel om dette koncept. Jeg kan dog ikke finde et link til den, men hvis du kan må du meget gerne dele det i kommentarerne. Det gik basalt set ud på at udskifte alle biler i byen med førerløse "pods" der kunne transportere folk til de ønskede destinationer. Ideen i sig selv er simpel, men en ordentlig mundfuld hvis den skal realiseres.

Tænk på disse Pods som de nuværende taxaer, og forestil dig byen uden andre biler end disse. Eftersom disse kan kommunikere med hinanden, kan trafikken beregnes i forvejen og den mest optimale rute kan findes. Der vil aldrig dannes kø, der er ikke brug for lyskryds, da Pods'ene blot kan aftale indbyrdes hvem der kører først, spærrede veje kendes på forhånd, og jeg kunne blive ved.

Det skulle være simpelt at komme rundt, og da flere og flere mennesker har en smartphone, kan det næsten ikke blive lettere. Et GPS signal kan sendes og en Pod vil være tilgængelig i løbet af igen tid. Mange folk har også en fast rutine i deres dagligdag, som kunne benyttes af systemet til yderligere optimeringer. Hver morgen når Anders skal på arbejde holder der allerede en Pod og venter på ham udenfor hans dør.

En realisering af denne ide ville først og fremmest nedbringe CO2 udslip i byen og trafikstøj da bilerne kunne køre på el eller brint. Folk skulle selvfølgelig stadig have muligheden for at have en bil, men denne kunne parkeres i store parkeringshuse udenfor byen. Optimalt set skulle disse være lavet i stil med VolksWagen's Autostadt http://www.youtube.com/watch?v=M3obfEHVrII eller PerfectPark http://www.youtube.com/watch?v=EJcWrAcgxc0

Dette er ikke en original ide, men blot en videreformidling af en (efter min mening) brilliant ide.